מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

בדיקות הריון בשליש השלישי

בדיקות הריון בשליש השלישי להריון

תאריך: 12/01/2014

השליש השלישי והאחרון להריון, החל בשבועות 28-40, הוא שליש משמעותי במהלך ההריון של האישה. סוף ההריון כבר נראה באופק, והאפשרות לראות את התינוק באוויר העולם נראית פתאום ממשית. מבחינת סימפטומים ותופעות- את השליש השלישי מלווים בעיקר הרגשה של כבדות ועייפות, גובר הלחץ על שלפוחית השתן ודרכי העיכול, ואליו מתלווה תחושת צרבת. בשלב זה של ההריון, בשל אגירת נוזלים, נצפות תופעות כמו בצקות באיברים שונים בגוף ודליות ברגליים.

בדיקות הריון בשליש השלישי להריון הן בעיקר בדיקות שגרתיות, לצורך מעקב אחר תקינות ההריון.


בדיקות הריון בשליש השלישי להריון


השליש השלישי להריון מתאפיין במספר מצומצם יותר של בדיקות הריון. רוב בדיקות ההריון בשלב זה הן בדיקות שגרתיות לצורך ניטור גדילתו של העובר ובריאות האם. עם זאת, רצוי להעלות את שכיחות הביקורים אצל הרופא המטפל לאחת לשבועיים. בין הבדיקות שנהוג לבצע:


1. בדיקת אולטרסאונד - את בדיקות האולטרסאונד ממשיכים לבצע גם במהלך הטרימסטר השלישי. בין שבועות 30-33 להריון מתבצעת בדיקת אולטרסאונד שמטרתה לבדוק את גדילת העובר, מיקומו הסופי של העובר בתוך הרחם, מיקום השלייה, כמות המים, ופרמטרים נוספים. כמו כן ניתן לבצע בדיקות אולטרסאונד נוספות לבדיקת איבר ספציפי או מצב קליני ספציפי, על פי המלצת הרופא.


2. סקירת מערכות שלישית - בדיקת אולטרסאונד בטני המתבצעת בשבועות 30-32 להריון על ידי מומחה לביצוע סקירות. בבדיקה סוקרים את מערכות הגוף של העובר כדי לשלול מומים מבניים התפתחותיים מאוחרים, תוך שימת דגש מיוחד על התפתחות חדרי המוח, מערכת העצבים, הכליות, מערכת השתן והמעיים, הריאות ומערכת השלד. יש לציין שרובם המכריע של המומים מתגלים כבר באמצעות בדיקות הריון מוקדמות כמו בדיקת הסקר הראשונה, בדיקת מי שפיר, סיסי שלייה ועוד. אך ישנם מומים נדירים שניתן לגלותם רק בשלבים המאוחרים של ההריון. כיוון שהסקירה אינה בדיקה פולשנית ובהתחשב בהתקדמות הבלתי פוסקת בתחום הרפואה, מומלץ לא לוותר גם על בדיקת הריון זו.


3. בדיקות מעבדה - בדיקות הריון מעבדתיות נמשכות גם בשליש האחרון להריון. בין הבדיקות: שתן לתרבית וכללית, ספירת דם עדכנית, העמסת סוכר ונוגדני Rh.


4. בדיקה לאיתור נשאות לחיידק GBS - בדיקה יחסית חדשה, שאינה כלולה בסל בתרופות. חיידק ה- GBS הוא חיידק אלים מקבוצת חיידקי הסטרפטוקוקוס. החיידק אינו מזיק לאם הנושאת אותו, אך הידבקות של התינוק במהלך הלידה או לאחריה עלולה לגרום לבעיות תחלואה וסיבוכים בהמשך חייו. הבדיקות מבוצעות בשבועות 35-37. במידה והתרבית ל- GBS חיובית, האם מטופלת באנטיביוטיקה ממשפחת הפניצילין בסמוך למועד הלידה.


5. אחרי השבוע ה-40 להריון, במידה וההריון מתעכב, מתבצע מעקב על ידי רופא באמצעות בדיקות מוניטור עוברי ובדיקות אולטרסאונד לצורך ווידוא תקינות המשך ההריון.


 

למאמרים כלליים נוספים >>