מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

בדיקות הריון לאיתור תסמונת דאון

הדרכים לאיתור תסמונת דאון של העובר

תאריך: 04/02/2014

יש שני סוגים מוכרים של בדיקות הריון לאיתור תסמונת דאון. סוג אחד הוא בדיקות חודרניות, כמו בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר והסוג השני הוא בדיקות סקר ביוכימיות שמתבצעות באמצעות דגימת דם. לכל אחד מהסוגים יש כמובן יתרונות וחסרונות.

היתרון הגדול של בדיקות חודרניות כמו בדיקת מי שפיר הוא ביכולת הניבוי הגבוהה שלהן.בדיקת מי שפיר, למשל, מאבחנת תסמונת דאון ברמת דיוק של 98%-99%. היכולת לנבא בצורה ודאית הפרעות כרומוזומליות מסוג זה תלויה בדרך בה מתבצעת הבדיקה. בבדיקות חודרניות נלקחת דגימת תאים של העובר וכך ניתן לקבל תמונה מדויקת של הדנ"א שלו ולנבא על פיה את מצבו.

בדיקות חודרניות או בדיקות סקר

בדיקות חודרניות מתבצעות בשלבים שונים של ההריון- בשבועות 8-12 ניתן לבצע בדיקת סיסי שליה, שבועות 12-20 ניתן לבצע בדיקת מי שפיר ובשבוע 20 ומעלה ניתן כבר לקחת דגימה מחבל הטבור של העובר. החסרון של בדיקות אלו הוא ברמת הסיכון שלהן להריון. בדיקת מי שפיר ודומותיה נחשבות לבעלות סיכון גבוה יחסית ועלולות לפגוע בעובר או באם. בגלל רמת הסיכון הגבוהה יחסית, משתדלים לבצע בדיקות אלו רק כשיש בכך צורך מובהק. המקרים המצדיקים בדיקת מי שפיר הם גיל מבוגר של האם, ממצא מחשיד באחת מהבדיקות המקדימות והיסטוריה משפחתית של הפרעות כרומוזומליות.

בדיקות סקר, לעומת זאת, הן בעלות רמת סיכון אפסית שכן הן מתבצעות באמצעות בדיקת דם פשוטה.החיסרון שלהן הוא שיכולת הניבוי שלהן נמוכה יותר. לכן, משתמשים בהן כאינדיקציה לצורך בביצוע בדיקות חודרניות. תוצאות תקינות לחלוטין יכולות למנוע ביצוע בדיקת מי שפיר למשל, תוצאות גבוליות או חריגות מחייבות ביצוע בדיקות הריון חודרניות על מנת לקבל תמונה מלאה של מצב העובר.


פריצת דרך בבדיקות הריון


בשנים האחרונות פותחה בדיקת דם חדשנית שמטרתה לצמצם את הצורך בבדיקות מי שפיר. מחקרים הוכיחו כי 10% מהדנ"א החופשי בדם האם מקורו בעובר ולכן ניתן לזהות תסמונות שונות, כמו תסמונת דאון, באמצעות לקיחת דגימה כזו מהאם. הבדיקה הזו היא חדשנית ופורצת דרך והשימוש בה הולך ועולה מיום ליום. חשוב לציין, שבדיקה זו לא מחליפה את בדיקת מי שפיר באיתור כל התסמונות, אלא בתחום של הפרעות כרומוזומליות.

 

למאמרים כלליים נוספים >>