מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

סוגי בדיקות הריון ועלותן

סקירה של בדיקות הריון שונות המתבצעות כיום ועלותן

תאריך: 06/03/2014

בישראל, השאיפה לילד מושלם והחשש העמוק מפני מומים או בעיות בריאותיות שונות הביאו לעלייה במספר בדיקות ההריון המבוצעות במהלך ההריון. ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם בה נעשות בדיקות הריון כל כך אינטנסיביות לצורך גילוי מומים בעובר כמו בדיקות גנטיות, בדיקות אולטרסאונד ועוד.

מעקב סדיר אחר ההריון אכן מאפשר זיהוי מוקדם של מחלות ומומים. מספר גדול יותר של בדיקות הריון מעלה את הסיכוי להריון תקין וללידת תינוק בריא. חלק מבדיקות ההריון כלולות בסל הבריאות וניתנות במסגרת הסל הבסיסי של קופות החולים (או שדורשות השתתפות עצמית), וישנן בדיקות נוספות המומלצות ע"י משרד הבריאות או רופאים שונים שאינן כלולות בסל וניתן לבצען באופן פרטי ולקבל מימון חלקי דרך ביטוח פרטי או הביטוח המשלים של קופת החולים. לפני שמבצעים בדיקות הריון שונות יש לברר את תנאי הזכאות לבדיקה וסוגי החיובים. במאמר זה נסקור כמה מבדיקות ההריון המבוצעות באופן שגרתי בארץ ואת עלותן.


סוגי הבדיקות


באופן כללי קיימים שלושה סוגי בדיקות: בדיקות שגרתיות של מעקב הריון  כמו בדיקות דם, בדיקות לאיתור דלקת בדרכי השתן, ,אולטרסאונד וכו', בדיקות סינון (בדיקות גנטיות ובדיקות סקר לגילוי סיכוי מוגבר למום או מחלה) ובדיקות אבחנתיות (בדיקות חודרניות כמו בדיקת מי שפיר או סיסי שלייה הדרושות לאבחון מחלה או מום).


בדיקות גנטיות - לפני ההריון נהוג לבצע בדיקות דם לצורך איתור נשאות של מחלות תורשתיות כמו טיי זקס, סיסטיק פיברוזיס, תלסמיה ועוד. קיימות למעלה מ-15 בדיקות שונות, בהתאם למספר התסמונות הניתנות לבדיקה. אין צורך לבצע את כל אחת ואחת מהבדיקות, יש לפנות לרופא מטפל או גנטיקאי לצורך קבלת המלצה. חלק מהבדיקות נכללות בסל (טייזקס, סיסטיק פיברוזיס, קנוואן), אחרות דורשות השתתפות עצמית בעלות של כמה עשרות שקלים בביטוח המשלים ועד כ- 1000 ש"ח באופן פרטי.


בדיקות שגרתיות - מתבצעות בדרך כלל החל מהשבוע ה 5-6 להריון. בדיקות הריון אלו כוללות בדיקות לחץ דם, משקל, בדיקת בצקות וכן בדיקות דם ובדיקות שתן בהן נבדקים סוג הדם, Rh, סוכר, נוגדנים לעגבת ובדיקות שתן לתרבית ולכללית. מטרות הבדיקות הן איתור חוסר דם, נשאות לתלסמיה, סוכרת טרום הריונית, זיהום סמוי בשתן וחוסר התאמה בסוג הדם של ההורים. הבדיקות כלולות בסל הבריאות ומבוצעות בקופות החולים.


בדיקות אולטרסאונד - במהלך ההריון מתבצעות מספר בדיקות אולטרסאונד, החל מבדיקת אולטרסאונד ראשונית לבדיקת גיל ההריון, תקינותו ומספר העוברים ועד בדיקות בשלבים מתקדמים יותר כמו בדיקת שקיפות עורפית, סקירת מערכות ובדיקות אולטרסאונד ממוקדות לאיבר מסויים או מצב קליני מסוים. בדיקות האולטרסאונד השגרתיות כלולות בסל הבריאות ואילו חלק מבדיקות הסקר דורשות השתתפות עצמית בתעריפים שונים בהתאם לקופת החולים וסוג הביטוח. בדיקת שקיפות עורפית: קופות החולים משתתפות בהוצאות הבדיקה, יש השתתפות עצמית. סקירת מערכות מוקדמת אינה כלולה בסל הבריאות וניתן לבצעה באופן פרטי. סקירת המערכות המקיפה (הרחבה של סקירת המערכות המתבצעת בשבוע 19-25) אינה כלולה בסל וניתן לבצעה באופן פרטי.


סקר ביוכימי - קיימות מספר בדיקות ביוכימיות: תבחין שליש ראשון, תבחין שליש שני ותבחין משולב. בדיקות הסקר בודקות את הסיכון לתסמונת דאון או תסמונות נוספות כמו תסמונת אדוארדס. בסקר הביוכימי הראשון נבדקת רמתם של שלושה מדדים: PAPP-A, free B-hCG ואסטריול המשוקללים עם תוצאות בדיקת השקיפות העורפית. בדיקה זו כלולה בסל הבריאות והיא ללא עלות. בשליש השני להריון נהוג לבצע את התבחין המשולש (מכונה גם חלבון עוברי). במסגרת הבדיקה מבוצע שקלול נוסף של ערכי ההורמון אסטריול, של החלבון (Alpha Feto Protein (AFP ושל hCG בדם האם. התבחין המרובע הוא שקלול תוצאות התבחין המשולש עם ערך ההורמון אינהיבין. בדיקת האינהבין כרוכה בתשלום. יש לברר בקופת החולים את הזכאות לבדיקת התבחין המשולש. לעיתים נדרשת השתתפות עצמית.


בדיקות חודרניות - בדיקת מי שפיר מאפשרת בדיקה של הכרומוזומים של העובר לצורך אבחון מחלות גנטיות שונות, העיקרית בהן היא תסמונת דאון. הבדיקה מתבצעת ללא תשלום לנשים מעל גיל 35 או לפי המלצה של גנטיקאי (במידה ויש סיכון גבוה). מחיר בדיקת מי שפיר אצל רופא פרטי נע בין 1500-4000 ש"ח.

כיום ניתן לבצע בדיקת דם במקום מי שפיר לאיתור תסמונת דאון ותסמונות כרומוזומליות נוספות. בדיקה זו אינה כלולה בסל הבריאות אם כי חלק מקופות החולים והביטוחים הפרטיים משתתפים בעלות הבדיקה שנעה בין 3800-6400 ש"ח.

בדיקת סיסי שליה נועדה לזיהוי מחלות גנטיות קשות באמצעות לקיחת דגימת רקמה מהשליה. הבדיקה אינה כלולה בסל אך ניתנת ללא תשלום על פי המלצת גנטיקאי ולנשים מעל גיל 35. עלותה נעה החל מ- 2500 ש"ח ועד ל- 7000 ש”ח.


 

למאמרים כלליים נוספים >>