מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

קריטריונים קובעים לביצוע בדיקת מי שפיר

תאריך: 22/12/2013

כל אישה שחוותה הריון מכירה כבר מקרוב את חשיבותן של בדיקת הריון. ישראל ידועה בתור המדינה שעושים בה הכי הרבה בדיקות הריון בכל העולם. הכוונה היא לכך שהרבה בדיקות הריון שבמדינות אחרות נחשבות לחריגות, הן חלק מסל הבדיקות השגרתי בארץ.

המטרה של רוב בדיקות הריון היא כמובן לוודא התפתחו תקינה של העובר, חלקן בדיקות פשוטות ובטוחות, אך יש גם בדיקות הריון במהוות סיכון לאם ולעובר, כאשר המוכרת שבהן היא בדיקת מי שפיר.

ישנם סיכונים בבדיקת מי שפיר שמצריכים חשיבה רצינית ומעמיקה לפני ההחלטה על ביצוע בדיקה זו.

אחד הקריטריונים הקובעים את הצורך בבדיקת מי שפיר הוא גילה של האישה ההרה. מחקרים הוכיחו כי ככל שגיל האישה עולה, כך עולה גם הסיכון למומים מולדים בעובר ולכן ההמלצה כיום בארץ היא שכל אישה הרה מעל גיל 35 תבצע בדיקת מי שפיר.

אך בכל זאת, גיל האישה אינו הקריטריון היחיד וישנם עוד מספר גורמים חשובים שעוזרים להכריע בשאלה אם כדאי לעבור בדיקת מי שפיר.


בדיקות הריון המנבאות צורך בבדיקת מי שפיר


בדיקת תבחין משולש- בדיקת דם פשוטה שבודקת סכנה להתפתחות של תסמונת דאון בעובר.היא יכולה לאתר כ-60 אחוזים מהמקרים של תסמונת דאון ולכן מפחיתה את הצורך בביצוע דיקור מי שפיר עבור מי שתוצאת בדיקתה תקינה.


בדיקת שקיפות עורפית- בדיקת אולטרה סאונד שבודקת את עובי הנוזל שהצטבר מתחת לעורף העובר. בבדיקה זו ניתן לאתר עד 75 אחוזים מהמקרים של תסמונת דאון בשלב מוקדם מאוד של ההריון.


בדיקה משולבת- שילוב בין בדיקת דם נוספת (תבחין מרובע) ותוצאות בדיקת שקיפות עורפית יכולה לכסות עד 95 אחוזים מהמקרים של תסמונת דאון בעובר ולכן ההמלצה היא שכל אישה הרבה תבצע גם את הבדיקה הזו, למרות שהיא מבוצעת לרוב במעבדות פרטיות.


תוצאה חשודה בסקירת מערכות- כל אישה עוברת שתי סקירות מערכות במהלך ההריון בארץ, מוקדמת ומאוחרת. תוצאה חשודה באחת מבדיקות האולטרה סאונד לסריקת מערכות העובר מצביעה גם כן על הצורך בביצוע בדיקת מי שפיר.


 

למאמרים כלליים נוספים >>