מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

בדיקות הריון בשליש השני

בדיקות הריון בשליש השני להריון

תאריך: 07/01/2014

בשליש השני להריון, בין שבועות 14-28 להריון נשים מתחילות לחוש טוב יותר, הבחילות עוברות, העייפות מצטמצמת וההריון כבר ניכר מבחינה חיצונית. בנוסף, הסיכון להפלה טבעית נמוך יותר באופן דראסטי. אצל העובר חלה קפיצה בהתקדמות: בטרימסטר השלישי העובר מכפיל את משקלו, העצמות בגופו מתגבשות ומערכת העיכול שלו מתקדמת ועוד. במאמר הקודם פירטנו אילו בדיקות הריון נדרשות בשליש הראשון להריון (שבועות 1-13). במאמר זה נפרט את הבדיקות המבוצעות בשליש השני להריון.


בדיקות הריון בשליש השני של ההריון


1. סקירת מערכות מוקדמת - זוהי בדיקת אולטרסאונד המתבצעת דרך הנרתיק, בהטן או שילוב של שניהם. מתבצעת בשבועות 14-16 להריון. בבדיקה נסרקים איברי גופו של העובר באופן מדוקדק. מטרת הבדיקה היא לאתר מומים מבניים או חריגות במבנה העובר.

2. סקר ביוכימי שליש שני - מוכרת גם בשם סקר משולש או "חלבון עוברי". מתבצעת בשבועות 16-20 להריון. הסקר הביוכימי היא בדיקת דם בה נבדקים שלושה חלבונים בדם האם המופרשים במהלך ההריון: חלבון עוברי

(AFP), הורמון שלייתי (HCG) והורמון E3 (אסטריול). בדיקה זו משמשת לקביעת רמת הסיכון לתסמונת דאון, מומים מבניים במוח, בתעלת העצבים, בדופן הבטן ועוד. הבדיקה מאפשרת איתור של למעלה מ-65% מהעוברים עם תסמונת דאון. ניתן להרחיב את הבדיקה לסקר מרובע הבודק את רמת האינהיבין בדם האם ומאפשר איתור של למעלה מ- 70-75% מהעוברים עםם תסמונת דאון.

3. ספירת דם ושתן לכללית ולתרבית - בדיקה חוזרת לזיהוי אנמיה וזיהום סמוי בשתן.

4. בדיקת מי שפיר - בדיקת הריון זו מתבצעת בדרך כלל בשבועות 16-20 להריון. הבדיקה נועדה לאיתור הפרעות כרומוזומליות ומחלות תורשתיות בעובר, כמו תסמונת דאון, תסמונת האיקס השביר ועוד. במהלך הבדיקה נשאבת דגימה של מי השפיר באמצעות מחט ארוכה, תחת ניטור אולטרסאונד. בדיקת מי שפיר מומלצת לנשים הנמצאות בקבוצות הסיכון הבאות: נשים מעל גיל 35, תוצאות סקר ביוכימי של שליש ראשון גבוהות, תוצאות סקר ביוכימי של שליש שני גבוהות, הריון קודם בעייתי, נשאות של ליקוי גנטי או ממצאי אולטרסאונד לא תקינים.

במקרים מסויימים בהם יש חשש לתסמונת דאון ניתן גם לבצע בדיקת דם במקום מי שפיר, המגלה תסמונות הנגרמות ממספר לא תקין של כרומוזומים ואינה מסכנת את העובר או היולדת.

5. בדיקת אולטרסאונד מכוונת - בדיקת הריון המכוונת לאיבר מסויים בגוף העובר או ממוקדת במצב קליני ספציפי. הבדיקה מתבצעת לרוב לאחר הפנייה של הרופא המטפל כדי לתת מענה לשאלה ספציפית לגבי מום בעובר או מצב רפואי של האם או העובר.

6. אקו לב עוברי - בדיקת אולטרסאונד מיוחדת שמטרתה לבדוק את מבנה הלב ותפקודו. מתבצעת בדרך כלל מהשבוע ה- 21 להריון ע"י קרדיולוג ילדים. הבדיקה נועדה לצורך גילוי מוקדם של מומי לב מולדים ומאפשרת טיפול רפואי או ניתוחי מהיר מיד לאחר הולדת התינוק או אפילו במהלך ההריון. הבדיקה לא מומלצת לכל אישה אלא רק במקרים בהם יש סיכון לבעיות לב, כמו למשל: רקע רפואי של מומי לב בקרב בני משפחה, ממצא כרומוזומלי חריג בבדיקת מי שפיר, כאשר נוטלים תרופות חריגות כמו תרופות נגד אפילפסיה ודיכאון,כשסקירת המערכות העלתה חשד למום לב עוברי ועוד.

7. העמסת סוכר - בדיקת דם המיועדת לאיבחון סוכרת הריונית, מתבצעת בשבועות 24-28 להריון. האבחון מתבצע בשני חלקים: החלק הראשון נעשה ללא צום ובו שותים 50 גרם סוכר מהול במים. לאחר שעה נלקחת בדיקת לרמת הסוכר בדם. במידה ומתקבלת תוצאה גבוהה עוברים לחלק השני, בו מתבצעת בדיקה של רמת הסוכר בצום, ולאחר שתייה של 100 גרם סוכר מהול מתבצעות עוד שלוש בדיקות נוספות: לאחר שעה, לאחר שעתיים ולאחר שלוש שעות. סוכרת הריונית מאובחנת אם שתיים מתוך ארבעת התוצאות יוצאות חריגות.

8. סקר נוגדנים ומתן אנטי D - כאשר ליולדת יש סוג דם Rh שלילי מתבצע סקר נוגדנים חוזר ואם הסקר שלילי ניתן חיסון אנטי D. חיסון זה מכיל נוגדנים ל- Rh חיובי, הנדבקים לכדוריות הדם של העובר ומונעים התפתחות תגובה חיסונית כנגדו.


 

למאמרים כלליים נוספים >>