מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

סקירת בדיקות הריון

סקירה קצרה של בדיקות הריון שכל אשה עוברת

תאריך: 21/10/2013

ההתפתחויות המדעיות והטכנולוגיות של העשורים האחרונים שינו את פני הרפואה כולה ואת פני רפואת הנשים וההריון בפרט. בעבר, כל אישה שחוותה הריון הייתה פשוט ממתינה ללידה על מנת לגלות מה עולה בגורלו של העובר שהיה בבטנה. הבדיקה הכי מתוחכמת הייתה האזנה לפעימות לב העובר באמצעות דופלר. לא ניתן היה לחזות את מין הילוד, לא ניתן היה לאתר סיכוי למומים מולדים בעובר, לא ניתן היה לדעת בכל רגע נתון מה מצבו של העובר וכיצד מתקדמת ההתפתחות שלו. היום, כאמור, המצב השתנה ללא הכר.

במדינות המערב, ובישראל באופן מיוחד, סל הבדיקות המומלצות לאישה ההרה גדל כל הזמן. אמנם מדובר במסכת בדיקות ארוכה ולעיתים מלחיצה שדורשת הרבה זמן, התרוצצות למעבדות שונות וכמובן מתח נפשי בהמתנה לתוצאות, אך אין ספק שהיתרונות עולים על החסרונות וכמות המידע שאפשר לאגור היום על העובר גורמת לאחוז הריונות מוצלחים גבוה מבעבר.


הבדיקה המשמעותית הראשונה שעוברת האישה ההרה היא בדיקה של דופק העובר. בין השבוע ה-6 ל-9 של ההריון ניתן כבר לזהות דופק עוברי באמצעות בדיקת אולטרה סאונד פשוטה. בדיקה זו מעניקה תוצאות מיידיות והיא מעידה על קיומו של עובר פעיל בתוך שק ההריון. הבדיקה החשובה הבאה היא בדיקת שקיפות עורפית, שתפקידה לנסות לחזות סיכוי לתסמונת דאון. גם כאן, התוצאות מתקבלות במקום בדרך כלל ולפיהן מחליטים על המשך בדיקה של הנושא. בהמשך עוברת האישה בדיקות הריון נוסף לאיתור מומים אפשריים בעובר כמו בדיקת סקר שליש ראשון, בדיקת תבחין משולש ומרובע , לפעמים גם בדיקת סיסי שליה. כל הבדיקות הללו נערכות בשליש הראשון של ההריון, זאת על מנת שבמקרה הצורך יוכלו הרופאים להמליץ על הפסקת הריון במידה ומתגלים מומים מסוכנים בעובר. בשלב זה אם יש צורך להפסיק את ההריון לא מודבר עדיין בתהליך של לידה אלא של גרידה מה שנחשב לתהליך קל יותר במסגרת הנסיבות. תוצאותיהן של מרבית הבדיקות הללו מאפשרות לרופאים להחליט האם יש צורך בבדיקה הקשה מכולן, בדיקת מי שפיר. בדיקה זו נחשבת למסוכנת יחסית גם לאם וגם לעובר ולכן במקרים רבים מנסים להימנע ממנה ולקיימה רק אם הוכח צורך לכך בתוצאות הבדיקות הקודמות. כיום ישנם תחליפים בצורה בדיקת דם במקום מי שפיר שאמורה להעניק את אותן התוצאות ברמת סיכון אפסית. בהמשך יש בדיקות הריון נוספות שכוללות סקירת מערכות העובר בשני שלבים, מוקדמת ומאוחרת, בהן רואים ממש את התפתחות העובר ומערכות שונות בגופו על גבי מסך האולטרה סאונד. כל הבדיקות שנסקרו פה תפקידן לחזות את תקינות התפתחות המערכות המרכזיות בגופו של העובר. בשלבים מתקדמים יותר, בדיקות הריון הופכות להיות פשוטות יותר ומסתכמות בביצוע אולטרה סאונד אחת לחודש למדידת משקלו וגובהו של העובר ובחיבור למוניטור מדי פעם להאזנה לקצב ליבו. עד הלידה המיוחלת האישה ההרה תעבור מספר גבוה של בדיקות הריון שיאפשרו לה לדעת כמעט כל מה שתרצה על המצב של העובר הקטן בבטנה ויביאו אותה ללידה כשהיא רגועה ובטוחה יותר.
כיום ניתן למצוא מידע רב על בדיקות ההריון השונות באתרי אינטרנט ייעודיים ברחבי הרשת, ביניהם פורום הריון ולידה, בלוגים אישיים, פורטל הריון ובאתרים הגדולים השונים.


 

למאמרים כלליים נוספים >>