מאמרים כלליים

הכתבות שמפורסמות במדור זה נכתבו על ידי כותבים מבחוץ. פרגניקר נותנת כאן במה לכותבים אלו לטובת גולשי האתר. יחד עם זאת, פרגניקר אינה אחראית על התכנים והשימוש במידע זה הינו באחריות הקוראים בלבד

סיכונים בבדיקות הריון

על בדיקות הריון מסוכנות ואין ניתן להימנע מהן

תאריך: 20/04/2014

כאשר אישה הרה עוברת בדיקות הריון במהלך מערב הריון שגרתי, היא נתקלת לפעמים בלבטים קשים לגבי ביצוע בדיקות מסוימות. אמנם הקדמה והטכנולוגיה מאפשרות היום מידע מפורט ומדויק לגבי מצב התפתחותו של העובר, אך ישנן בדיקות שנחשבות לבעלות סיכון לאם ו/או לעובר ולכן נשים מתלבטות אם לערוך אותן.

בדיקות ההריון שנחשבות כבעלות רמות סיכון גבוהות יחסית הן בדיקות מהסוג הפולשני, כמו בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר. בדיקות הריון פולשניות מומלצות רק כאשר יש בכך צורך ממשי שעולה מתוך חשד לפגיעה בהתפתחות העובר. בדיקות אלו מבוססות על הצורך להשיג דנ"א עוברי שיוכל להעיד בצורה מדויקת על המתרחש בתוך הרחם. בעבר, חומר גנטי של העובר הושג רק באמצעות דיקור פולשני, אך היום פותחו כבר בדיקות מיוחדות שמסוגלות לאתר דנ"א עוברי באמצעות לקיחת דגימת דם מהאם. חקרים הוכיחו כי בדם האישה יש 10% שמקורם במטען הגנטי של העובר שהיא נושאת ובעקבותיהן הומצאה בדיקת דם במקום מי שפיר מטרתה לאתר תסמונות שונות שעלולות להתפתח במהלך ההריון ובראשן תסמונת דאון.


סיכונים משמעותיים בבדיקת מי שפיר


לעיתים אין ברירה וחייבים לערוך דיקור מי שפיר בכל זאת. הסיכון המשמעותי שמפחיד את כל מי שצריכה לבצע את הבדיקה הוא שבעקבותיה תיגרם הפלה לא רצויה. בעבר הסיכונים לכך היו גבוהים יותר, אך היום ישנו מכשור רפואי מתקדם ומיומנות גבוהה של רופאים מומחים שיכולים לצמצם את הסיכויים לפגיעה במהלך ההריון. הסיכונים בבדיקת מי שפיר יכולים לנבוע משני מקורות- ירידת מים מוקדמת או זיהום תוך רחמי. יש הנוטים לחשוש מעצם הדקירה ע המחט הארוכה, אך הסיכון לפגיעה בעובר מעצם הדקירה הוא כמעט אפסי היום, כאשר הבדיקה מתבצעת בהנחיית אולטרסאונד רציפה.

הסיכונים בביצוע בדיקת מי שפיר אמנם הצטמצמו עם השנים, אך הם עדין קיימים ולכן מומלץ לעבור את הבדיקה רק אם אין ברירה אחרת. האופציה של בדיקת דם במקום מי שפיר מאפשרת לוודא כי רק מי שבאמת חייבת תעבור את הדיקור עצמו. כאשר מתקבלת תוצאה טובה בבדיקה זו, ניתן לוותר על הדיקור כיוון שרמת הדיוק שלה מגיעה ל-99%. כאשר מתקבלת בה תוצאה מחשידה, רצוי לא להימנע מבירור יסודי באמצעות דיקור מי שפיר.



 

למאמרים כלליים נוספים >>